Een app voor de minervanen

Minerva is de oudste studentenvereniging van Nederland, opgericht in 1814. De vereniging benaderde Zooma met de vraag mee te denken over een nieuwe app. Het doel van het Minerva bestuur is de app het digitale middelpunt van de vereniging te laten worden, dé sociale hub voor de meer dan 1700 leden. De app was direct een groot succes met indrukwekkende gebruikersstatistieken!

Het proces

Minerva heeft meer dan 1700 leden. Hoe houdt je iedereen op de hoogte van de laatste nieuwtjes? Hoe zorg je ervoor dat alle leden en commissies elkaar snel en gemakkelijk kunnen bereiken? Hoe krijg je leden zover hun rekeningen op tijd te betalen? Via een app dus.

Minerva had al een app maar deze werkte niet goed en werd daardoor slecht gebruikt. Uit onderzoek bleek dat 85% van de Minervanen de app had gedownload maar dat slechts 21% van de leden de app wekelijks gebruikte. De belangrijkste redenen voor het matige app gebruik waren dat de app niet naar verwachting werkte en dat de content (almanak) niet compleet was.

Op basis van deze informatie zijn Minerva en Zooma samen gaan zitten. Het doel was duidelijk: een moderne betrouwbare app die de Minervanen meer betrokken maakt bij de vereniging. Een sociale hub. Met een interactieve almanak, kaart, nieuws, agenda, fotoalbums en de mogelijkheid je eigen profiel aan te passen en rekeningen te betalen.

Na een aantal intensieve brainstorm meetings heeft Zooma met behulp van Balsamiq eerste grove schetsen gemaakt van de app. De schetsen geven de structuur, de indeling en de navigatie van de verschillende schermen weer. De schetsfase is cruciaal voor het slagen van de app en daarom waren de Minerva bestuursleden nauw betrokken bij deze fase.

Na de schetsfase begint de designfase, de vertaalslag van de wireframes naar het visuele ontwerp van de app. De belangrijkste huisstijl voorwaarden zijn het Minerva logo en de kleur koningsblauw. De app moest een strakke ‘clean’ uitstraling hebben met een duidelijk menu. De belangrijkste schermen heeft Zooma gedesignd en met succes voorgelegd aan Minerva.

Tenslotte hebben de Zooma iOS en Android experts de mobiele apps voor Minerva ontwikkeld. En na succesvolle tests is zijn de apps met groot succes gereleased naar alle Minervanen.

  • Wireframes

    Allereerst heeft Zooma samen met Minerva de wireframes gemaakt; de bouwtekening van de app.

  • Ontwerp

    Daarna ontwikkelde Zooma de app designs; het vertalen van de wireframes naar een ontwerp.

  • Ontwikkeling

    Tenslotte heeft Zooma de app gebouwd; het programmeren van een volledig functionele app.

Het resultaat

Het resultaat mag er zijn! De eerste versie van de app is in de zomer van 2016 gelanceerd en het gebruik van de app schoot direct omhoog. De reacties zijn goed en gemiddeld openen de Minervanen de 2 tot 3 keer per week de app met een gemiddelde sessieduur van 25 seconden. Zeer goed voor de eerste versie van de app, en ten opzichte van de oude app. Op naar versie twee van de app!

iPhone
Screenshot Screenshot Screenshot Screenshot Screenshot

Download de app

Beschikbaar op: iOS (iPhone) & Android

De samenwerking met Zooma heeft Minerva enorm geholpen met het uitdenken en ontwikkelen van onze apps. De app wordt nu véél meer gebruikt dan voorheen en de reacties zijn positief!

Wietske Visée - Bestuur Minerva

Minerva ElCid week

Minerva ElCid week

ELCID week is de jaarlijks introductieweek voor de nieuwe studenten. De Minerva app heeft een apart gedeelte voor de ELCID week ingericht waar de aankomende studenten het ELCID programma en relevante Minerva informatie kunnen lezen.

Hebben we je verleidt?

Heeft u een vraag over de Minerva app of wilt u gewoon eens komen praten, neem dan contact op met Tim.

Tim

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!