Universitair Weekblad Mare

Zooma ontwierp en ontwikkelde in 2019 de nieuwe website en in 2020 de app voor Leids Universitair Weekblad Mare. Het doel van de nieuwe website was de artikelen, foto's en tekeningen optimaal naar voren laten komen. De app is daarna ontwikkeld om meer lezers te interesseren en de vaste lezers nóg beter te bedienen. Met de app heb je de laatste Mare krant altijd in je broekzak!

Het proces

Achtergrond

Leids Universitair Weekblad Mare is hét onafhankelijke blad van de Universiteit Leiden. Mare is een begrip in en rondom Leiden en bestaat sinds 1977, al gaat de historie veel verder terug naar 1931! Naast het gedrukte weekblad gaat Mare zich vanaf 2019 meer focussen op online. Aan Zooma de eer een moderne website en app te ontwikkelen, aangestuurd vanuit één CMS.

 

Website

Op basis van een uitgebreide brainstormsessie met het team van Mare heeft Zooma allereerst de wireframes (schetsen) gemaakt. Dit werd het skelet van de nieuwe website: in de wireframes bepalen we de content en positionering van de website. Ook bepalen we hier de verschillende 'type pagina's'; de website is zo ontworpen dat Mare zelf nieuwe pagina's kan aanmaken.

 

Tijdens het ontwerpen van de nieuwe Mare website is veel aandacht gegeven aan de leesbaarheid van de artikelen en overzichtelijkheid van de website als geheel. Daarom is er bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van veel witruimte tussen zowel objecten als tekstregels. De hoofdkleuren zijn wit, rood en zwart. Deze kleuren zijn gebaseerd op de bestaande huisstijl van Mare. 

 

Wireframes? Check. Ontwerp? Check. Tijd voor de ontwikkeling, het programmeren! Het development team van Zooma heeft de website in een sprint van enkele weken gebouwd: een volledig responsive websites met micro-animations en een gebruiksvriendelijk CMS om zonder zorgen de artikelen in te publiceren.

 

Bekijk de website hier.

 

Applicatie

Ongeveer een jaar na het bouwen van de app kreeg Zooma de opdracht om ook de Mare app te bouwen. De app is native ontwikkeld; de menu's, navigatie, etc. zijn native ontwikkeld, maar de artikel detailpagina's zijn in-app web pagina's. Er is voor deze technische oplossing gekozen om de apps snel (en binnen het budget) te kunnen lanceren. Later zal, op basis van feedback en nieuwe ideeën, bekeken worden hoe de app verder uit te breiden.

 

Het design van de app is gebaseerd op de website. De lay-out van de app is echter iets anders dan die van de website: in de app zit de navigatiebar aan de onderkant in plaats van aan de bovenkant. Zo kan de gebruiker makkelijk met zijn/haar duim door de menu items navigeren. Daarnaast heeft de app een aantal extra features, namelijk het kunnen ontvangen/versturen van push berichten per nieuws categorie, het in-app bekijken van de nieuwste digitale krant en het delen van artikelen.

 

Nieuwsgierig? De Mare app is te downloaden in de Google Play Store en in de App Store.

  • Website

    Zooma bouwde de responsive website. Op alle schermen toegankelijk!

  • Applicatie

    Daarna werd de handige app gerealiseerd: zo heb je de Mare altijd bij je.

  • CMS

    De content op de website en in de app kunnen aangepast worden in één CMS.

Het resultaat!

res3

Ook zo'n gave website of app?

Heeft u een vraag over het Mare project of wilt u gewoon eens komen praten, neem dan contact op met Esmay.

Tim

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!