11-2-2024

Narrowcasting stage-opdracht

In de winter van 2023-2024 hebben informatica studenten Daniël en Katinka van de Hogeschool Leiden tijdens hun derdejaars stage een compleet narrowcasting systeem gebouwd voor Zooma's coworking gebouw De Dorus. Op grote Sony schermen op verschillende plekken in het gebouw wordt informatie getoond over de verschillende bedrijven in het pand, borrels en events, opbrengst van zonnepanelen, het weer en veel meer.

(Zooma biedt jaarlijks plek aan 4 tot 6 stagiairs. Onder begeleiding van senior developers en designers werken stagiairs zelfstandig, in scrumsprints, aan hun eigen digitale producten die écht gelanceerd worden. Geen halve producten die op een stoffige plank eindigen. Echt live naar de eindgebruiker met een nieuw product of concept en het liefst gebruik makend van nieuwe technieken. Leerzaam en waardevol voor de stagiair én Zooma.)

Narrowcasting systeem

In De Dorus zijn 16 bedrijven actief en dat aantal zal groeien in verband met de geplande uitbreidingen. Het doel van de schermen is ervoor te zorgen dat iedereen in het gebouw optimaal geïnformeerd is over aankomende events (denk aan borrels maar bijvoorbeeld ook aan een BHV cursus) maar ook over elkaar. Katinka: "Tijdens het maken van een kop koffie zie je op de schermen mooie projecten van andere bedrijven voorbij sliden. En het design van de schermen is in de stijl van de website en app gemaakt waardoor de verschillende kanalen elkaar zullen versterken."

photo_2024-02-04_16-21-11.jpg

Tijdens de stage heeft Daniël zich gefocust op de backend (Silverstripe) en de hardware (o.a. Raspberry Pi) van het systeem. En Katinka op de frontend (React JSX) en het design (Figma). Een heel goed team! Na een uitgebreid onderzoek onder de 'bewoners' van De Dorus hebben ze in maandsprints toegewerkt naar het indrukwekkende eindresultaat. Daniël: "Het was erg leuk om uit te zoeken wat voor apparatuur gebruikt kan worden voor narrowcasting. Er zijn zoveel verschillende opties en wat past het beste bij De Dorus."

Tim, stagebegeleider van Katinka en Daniël: "Ook heel gaaf is dat de schermen de opbrengst van de 81 zonnepanelen op het dak van De Dorus real-time laten zien door een koppeling met de API van Solar Edge. En als kers op de taart ook nog de live koppeling met Buienradar zodat men weet wanneer wel/niet slim is te gaan fietsen!"

IMG_1515.JPG IMG_1653.JPG image__5_.png IMG_1790.JPG IMG_0155.jpg ontwerpproces_slide.png IMG_6574.jpg image (10).png

tim.jpg

Geschreven door

Tim

Volgende

TMSQR biedt nu ook 'standalone' apps!