16-10-2023

Awwwards Digital Thinkers Conference

Op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober werd Zooma vertegenwoordigd door Julia, Ard en Bas in het DeLaMar theater te Amsterdam, om de 17e editie van de Awwwards Digital Thinkers Conference bij te wonen. Met inspirerende talks en dev sessions over thema's als UX- en webdesign, creative coding, storytelling en AI, is dit jaarlijkse evenement dé plek om de nieuwste trends en technologieën op het gebied van design en development te ontdekken.

Awwwards Digital Thinkers Conference

Awwwards is een internationaal platform voor digitale ontwerpers en ontwikkelaars. Via het platform worden webcreaties beoordeeld op basis van ontwerp, gebruiksvriendelijkheid, creativiteit en content. Daarnaast organiseren zij het jaarlijkse evenement dat gehouden wordt in steden van over de hele wereld: van San Francisco, New York en Los Angeles tot Parijs, Londen en Amsterdam.

Dit jaar vond de tweedaagse Digital Thinkers Conference plaats in Amsterdam. Tijdens deze conferentie komen webdesigners en -ontwikkelaars van over de hele wereld samen, om te leren van en geïnspireerd te worden door talks en dev sessions van experts uit het vakgebied. De grenzen van de digitale mogelijkheden op het gebied van creatie worden verlegd en de nieuwste ontwikkelingen bieden ruimte voor nieuwe inzichten en inspiratie.

Opgedane inzichten

UX- en web design, creative coding, data visualization, storytelling, megatrends, AI… Thema's waar Zooma dagelijks mee te maken krijgt en waarvan wij de ontwikkeling op de voet volgen. Super interessant dus om tijdens de Awwwards Digital Thinkers Conference te luisteren naar de visie van diverse sprekers! We hebben veel inzichten opgedaan, een aantal daarvan delen we in deze blog.

Hoe chaos in het ontwerpproces kan leiden tot innovatieve ideeën

Zooma werkt graag agile: in iteratieve stappen een product continu verbeteren. Bij nieuwe projecten is het uitdenken van het concept in detail een logische eerste stap. Middels wireframes en volwaardige ontwerpen hebben we een vorm van structuur waarmee we de ontwikkeling kunnen starten. Maar kan het zo zijn dat deze structuur de creativiteit belemmert? Spreker Lu Yu vindt van wel en tijdens haar talk "Embrace the mess: from chaos to great design" betrok zij het experiment van professor Jerry Uelsmann op het ontwerpproces.

Tijdens dit experiment werden fotografen verdeeld in twee groepen: de ene groep was gericht op kwantiteit en de andere groep op kwaliteit. De fotografen uit de eerste groep, gericht op kwantiteit, hoefden zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van hun foto's, en gingen daarom experimenteren met verschillende vormen van verlichting en compositie. De fotografen uit de kwaliteitsgroep daarentegen besteedden hun tijd volledig aan het uitdenken van de best mogelijke foto. Uiteindelijk bleek dat de beste foto's gemaakt waren door fotografen uit de eerste groep, gericht op kwantiteit. De creatieve vrijheid zorgde voor betere resultaten, en dit is volgens Yu ook van toepassing voor digitale ontwerpen. Door af en toe buiten de lijnen te kleuren, komen er innovatieve ideeën. Deze ideeën krijg je alleen door het gedefinieerde design system even buiten wegen te laten, de chaos te omarmen en veel te experimenteren. Chaos is een onderdeel van design en draagt uiteindelijk bij aan een beter eindresultaat.

"Synthethic Humans": AI voor gebruikersonderzoek

Bij Zooma bouwen wij aan mobiele apps, responsive websites en digitale klantplatforms. Om de gebruiksvriendelijkheid van deze applicaties zo goed mogelijk te maken, is het van belang om duidelijk te hebben voor wie we aan het bouwen zijn: de eindgebruiker. Door middel van gedegen gebruikersonderzoek kunnen we beter door de bril van deze eindgebruiker kijken. Als het aan spreker en host van de conferentie Peter Smart ligt, zal de manier van gebruikersonderzoek voorgoed veranderen. Artificial Intelligence (AI) is de technologie die onder andere de traditionele persona's zal gaan vervangen.

Smart werpt tijdens zijn talk "The future of design with AI" een blik in de toekomst over hoe de ontwikkeling van AI de rol van een designer zal gaan veranderen, met name op het gebied van gebruikersonderzoek. Zeer inspirerend zijn de "Synthethic Humans" van Smart. Dit zijn niet-bestaande AI "personen", voorzien van uitgebreide demografische en psychografische kenmerken, waarmee je een echte eindgebruiker kan symboliseren. Smart gaf een live demonstratie van de mogelijkheden en liet bijvoorbeeld zien hoe je kwantitatief onderzoek kunt uitvoeren met je gewenste doelgroep. Door de Synthethic Humans vragen te stellen over het (beoogde) concept kun je veel waardevolle inzichten opdoen, op een schaal die normaliter vaak niet haalbaar is. Naast de vele onderzoeksmogelijkheden, kunnen de Synthethic Humans ook voor innovatie gebruikt worden. Met een langer termijn geheugen en de mogelijkheid om autonoom te werken, kunnen de Synthethic Humans zelfs met elkaar communiceren: Smart startte een brainstormsessie tussen twee Synthethic Humans, waarbij zij onderling gingen sparren over een specifieke taak en vervolgens zelfs elkaars ideeën gingen beoordelen.

Conclusie

Al met al was de Awwwards Digital Thinkers Conference een inspirerende en vooral waardevolle conferentie. De inzichten die de internationale sprekers gaven en de visie die zij deelden over thema's waar wij dagelijks mee werken, nemen we zeker mee.

IMG_0795.jpg IMG_0918.jpg IMG_1058.jpg IMG_0953.jpg IMG_0816.jpg

ard.jpg

Geschreven door

Ard

Volgende

Zooma digitaliseerde de EF Planagenda